HTML

Fényes szellők

Források, újságcikkek a múltból.

Friss topikok

Propaganda osztály

Címkék

1947-es választás (1) Alföldi Népújság (1) alkotmány (1) államosítás (1) állatvédelem (1) Amerikai Egyesült Államok (1) békeharc (1) Békéscsaba (1) beszolgáltatás (1) Bölcske (1) Bor (1) Budapesti Nemzetközi Vásár (1) bűntény (1) csendőrség (1) Dolgozó Ifjúság Szövetsége DISZ (1) egyház (2) egyházellenesség (1) életszínvonal (2) életút (1) értelmiségi (1) film (1) földosztás (1) Földreform (1) Freisiner Tibor (1) Galyatető (1) Gál István (1) Gerő Ernő (1) háborús bűnös (1) halálbüntetés (1) hároméves terv (2) Honorárium (1) Horthy-korszak (1) humor (1) Illés Béla (1) ipari tanuló (1) Írók (1) jazz (1) Josip Broz Tito (1) jutalom (1) Kádár János (1) KALOT (1) karácsony (1) karikatúra (2) Keresztény Női Tábor (1) késés (1) Kisgazdapárt (1) Kiskunfélegyháza (1) kisnyilas (1) Kőbányai Zománcárugyár (1) koldus (1) könyvtár (1) kultúra (1) Kurek József (1) lapbetiltás (1) Losonczy Géza (1) lövöldözés (1) Magyar Dolgozók Pártja (2) Magyar Irodalom (1) Magyar Kommunista Párt (2) munka (1) munkafegyelem (1) munkaidő (1) Munkásőrség (1) munkásosztály (1) munkaszolgálat (1) N (1) népbíróság (1) nyereség-visszatérítés (1) nyilas (2) Nyilaskeresztes Párt (1) öntudat (1) Őszirózsás Forradalom (1) Osztapenko (1) Osztyapenko (1) OTI (1) Pályi Jenő (1) Papp Árpád (1) Parasztszövetség (1) parlamenter (1) Pécs (1) plakát (1) protekció (1) Radnóti Miklós (1) Rajk-per (2) Rajk László (3) Rákosi-per (1) Rákosi Mátyás (3) reakció (1) röplap (1) Slachta Margit (1) Sövényházi-Schön László (1) statárium (1) Steimnzetz (1) Steinmetz Miklós (1) svábok (1) szalámi-taktika (1) Szentandrás (1) szobor (1) Szociáldemokrata Párt (1) szonett (1) Szövetséges Ellenőrző Bizottság (1) Szovjetunió (1) Szovjet irodalom (1) Sztálin (1) Sztójay Döme (1) Tanácsköztársaság (1) termelékenység (2) tömegközlekedés (1) trockista (1) üdülés (1) újévi köszöntő (1) Újságírók (1) ülőhely (1) utcagyerek (1) vasút (1) Vatikán (1) vers (1) zene (1) Címkefelhő

Iratkozz fel!

Olvasóim

Néhány szót iparitanulóink életéről, munkájáról

2013.01.12. 13:16 eszengé

Néhány szót iparitanulóink életéről, munkájáról

Kőbányai Zománc, 1953. január 9.

Soha nem felejtem el azt a napot, amikor községünkben Tiszaföldváron a fiatalok majdnem egyszerre határozták el magukat, - velem együtt, - hogy szakmát tanulnak.

Az előtt én földműves munkát végeztem apám 9 holdján. Sokat hallottam az ipari tanulók megváltozott életéről és felmerült bennem is az a gondolat, hogy szakmát tanulok. Apám örült s azt mondta: „eredj fiam és tanuljál, nekem úgy sem volt lehetőségem fiatal koromba”.

Pestre jöttem, többszáz vidéki fiatallal együtt. A III. számú Ipari Tanműhelyben kezdtem el tanulni. Mikor feljöttünk, olyan szeretettel fogadtak bennünket, amit nem is lehet elmondani. Elvittek a tanműhelyben, megmutatták a gépeket és elmondták, hogy majd ezeken tanuljuk meg a szakmánkat. Ünnepnap volt számomra, hogy megláthattam a zajos gépműhelyt, ahol a munkától kipirult arcu fiatalok esztergáltak, martak, tanultak.

Ipari tanulók (forrás: Várpalota képekben)

Gépet azelőtt csak filmen esetleg autón láttam, amikor vitték. Már akkor is tervezni kezdtem, hogy milyen jó lesz, ha megtanulok a gépeken dolgozni, ami már egész kisgyerek koromban foglalkoztatta gondolataimat. A DISZ (Dolgozó Ifjúság Szövetsége – eszengé) szervezet segítségével csak hamar hozzáfogtunk az új élethez. Hetenként háromszor a tanműhelyben, s többi időt pedig tanulásra és szórakozásra fordítottuk.

A harcos kollektívában az idő szinte repült. Egyévre rá 1952-ben 23 tanuló társammal a Kőbányai Zománcárugyárban helyeztek el. Mikor idejöttünk meglepődtünk mindannyian, hogy itt a DISZ-szervezet nem áll hivatása magaslatán és nem úgy foglalkozik a fiatalokkal, mint ahogyan a tanműhelyben és az otthonban foglalkoztak velünk.

Ennek hiánya miatt fegyelmezetlenség lépett fel az ipari tanulók  között és sok esetben nem állták meg a helyüket sem a tanulásban, sem a gyakorlati munkában. Pálfi Franciska, sajnos nem példamutató magaviseletet tanusít. Több esetben megbüntették már, azonban Ő ezt fel sem veszi.

Az oktatónk Skrinczki Alajos elvtárs nagy szeretettel foglalkozik a fiatalokkal, emellett azonban feltétlenül szükséges, hogy a DISZ segítse a mi munkánkat.

Nagy szégyen az, hogy sok esetben nem hallgatnak az oktató szavára. Herczeg József és Mészáros Lajos tanulók is megfelejtkeznek a munkafegyelemről és több napon hiányoznak a foglalkozásról. Ezért a magatartásért jogosan levonták tőlük egy napra eső bérüket. E példa után hasonló eset nem fordult elő.

Több olyan példamutató ifink van, mint Erős István, Sárkány Ferenc, Matis Róbert, Kemenár Pál és Szűcs Mária elvtársak. Élenjárnak a munkájukban és nem hiányoznak az iskoláról sem.

Az ilyen élenjáró fiatalok segítségével, mint bizalmi elhatároztam, sokkal jobban összefogom a 23 fiatalt, hogy harcos kollektív szellem alakuljék ki közöttük. Ezt egészen biztos megis valósítjuk, mert csakis így számolhatunk be jó eredményről.

Nekünk kétszeresen élen kell járni szakmánk elsajátításában, hogy a többi fiatalok is kedvet kapjanak a tanulásra és harcos építőkké váljanak szép hazánk felvirágoztatásában. Felhívta ezekre a kérdésekre figyelmünket Farkas elvtárs is, a DISZ első országos értekezletén, mely útmutatást ad a további munkánk elvégzéséhez.

Erdős István

Szólj hozzá!

Címkék: ipari tanuló Dolgozó Ifjúság Szövetsége DISZ Kőbányai Zománcárugyár

A bejegyzés trackback címe:

https://uzemihirado.blog.hu/api/trackback/id/tr725013868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása