HTML

Fényes szellők

Források, újságcikkek a múltból.

Friss topikok

Propaganda osztály

Címkék

1947-es választás (1) Alföldi Népújság (1) alkotmány (1) államosítás (1) állatvédelem (1) Amerikai Egyesült Államok (1) békeharc (1) Békéscsaba (1) beszolgáltatás (1) Bölcske (1) Bor (1) Budapesti Nemzetközi Vásár (1) bűntény (1) csendőrség (1) Dolgozó Ifjúság Szövetsége DISZ (1) egyház (2) egyházellenesség (1) életszínvonal (2) életút (1) értelmiségi (1) film (1) földosztás (1) Földreform (1) Freisiner Tibor (1) Galyatető (1) Gál István (1) Gerő Ernő (1) háborús bűnös (1) halálbüntetés (1) hároméves terv (2) Honorárium (1) Horthy-korszak (1) humor (1) Illés Béla (1) ipari tanuló (1) Írók (1) jazz (1) Josip Broz Tito (1) jutalom (1) Kádár János (1) KALOT (1) karácsony (1) karikatúra (2) Keresztény Női Tábor (1) késés (1) Kisgazdapárt (1) Kiskunfélegyháza (1) kisnyilas (1) Kőbányai Zománcárugyár (1) koldus (1) könyvtár (1) kultúra (1) Kurek József (1) lapbetiltás (1) Losonczy Géza (1) lövöldözés (1) Magyar Dolgozók Pártja (2) Magyar Irodalom (1) Magyar Kommunista Párt (2) munka (1) munkafegyelem (1) munkaidő (1) Munkásőrség (1) munkásosztály (1) munkaszolgálat (1) N (1) népbíróság (1) nyereség-visszatérítés (1) nyilas (2) Nyilaskeresztes Párt (1) öntudat (1) Őszirózsás Forradalom (1) Osztapenko (1) Osztyapenko (1) OTI (1) Pályi Jenő (1) Papp Árpád (1) Parasztszövetség (1) parlamenter (1) Pécs (1) plakát (1) protekció (1) Radnóti Miklós (1) Rajk-per (2) Rajk László (3) Rákosi-per (1) Rákosi Mátyás (3) reakció (1) röplap (1) Slachta Margit (1) Sövényházi-Schön László (1) statárium (1) Steimnzetz (1) Steinmetz Miklós (1) svábok (1) szalámi-taktika (1) Szentandrás (1) szobor (1) Szociáldemokrata Párt (1) szonett (1) Szövetséges Ellenőrző Bizottság (1) Szovjetunió (1) Szovjet irodalom (1) Sztálin (1) Sztójay Döme (1) Tanácsköztársaság (1) termelékenység (2) tömegközlekedés (1) trockista (1) üdülés (1) újévi köszöntő (1) Újságírók (1) ülőhely (1) utcagyerek (1) vasút (1) Vatikán (1) vers (1) zene (1) Címkefelhő

Iratkozz fel!

Olvasóim

Mit akart lerombolni a Rajk-banda

2013.01.05. 13:05 eszengé

Lampart Üzemi Híradó, 1949. szeptember 29.

Az egész világ demokratikusan gondolkodó népe ma Budapest felé figyel. Figyeli azt a hatalmas harcot, melyet a nyugati imperialisták ellen vívunk, mert az már minden demokratikus és nem demokratikusan gondolkodó nép is tudja, hogy Tito, Rajk és a többi elvtelen banditák az imperialisták ötödik hadoszlopához tartoznak.

Budapest, 1949. szeptember 20. Rajk László volt külügyminiszter és Brankov Lázár szembesítése a Népbíróságon, ügyük tárgyalásán

Ökölbe szorul a keze minden öntudatos dolgozónak, mikor a pör anyagát olvassa, melyből kitűnik, hogy milyen gazságra szövetkeztek ezek a bitangot ellenünk. Meg akarták semmisíteni elért szociális eredményeinket, keserves verejtékkel felépített gyárainkat, hidainkat, gyermekotthonainkat, az üdültetést, a fizetett ünnepnapjainkat és újra kizsákmányolható bérmunkásokká akartak bennünket alacsonyítani. Hogyan akarták Pártunkat összetörni és vele együtt minden elért politikai és gazdasági eredményünket megsemmisíteni. Hogy: Rákosi, Gerő és Farkas elvtársakat orvul akarták meggyilkolni. Erre az ocsmányságukra figyelt fel az egész világ. Milyen rendszer, amelynek visszaállítására ilyen aljas eszközökre van szükség.

De amilyen szomorú volt számunkra a Rajk- és a Tito ügy, most olyan felemelő. Az imperialista országok dolgozói, de különösen Jugoszlávia, Francia- és Olaszország dolgozói tisztán látják a dolgokat, undorral fordulnak szembe kormányaikkal. És így a fegyver visszafelé sült el. Ennek a hatalmas kémhálózatnak a leleplezése a népi demokráciák győzelme, melyből a békefront megerősödve, harcias elszántsággal került ki.

Ezzel az egész világ népének tettünk szolgálatot, hogy ezt a veszélyt elhárítottuk, mert csak nem gondolták ezek a kalandorok, hogy mi a dolgozó magyar nép és a velük szövetséges dolgozó parasztság ölbetett kézzel néztük volna, hogyan fosztanak meg gyárainktól, földjeinktől és jogainktól.


Budai

3 komment · 1 trackback

Címkék: Rajk László Rajk-per

A bejegyzés trackback címe:

https://uzemihirado.blog.hu/api/trackback/id/tr624999542

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nép hálája Rákosi elvtársat illeti 2013.01.28. 13:18:53

A mai bejegyzésben nem egy, hanem több kis írást találhattok. Bár a múltkorjában már volt egy írás a Rajk-perről, de úgy gondolom, hogy nem árt még egy kicsit elidőzni itt. Már csak azért sem, mert ez volt az első igazán jelentős per, amikor egy magas ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rókakígyó 2013.01.07. 16:00:20

a karvalytőke kimaradt? A karvalytőke már szart sem ér?

Bicepsz Elek77 2013.01.07. 18:14:08

Hat akkor nem volt ott a nyilas nagy testver megmenteni, mint 1944-ben.

Measurer 2013.01.07. 23:19:39

Sztálin Slanskya volt csehszlovák pártfőtitkár leleplezése után (akit 1952 nov-ben ítélték el, majd dec 3-án már ki is végeztek) személyesen hívta fel Rákosit,hogy figyelmeztesse, a Rajk ügyet Fjodor Bjelkin , a szovjetek egykori teljhatalmú helytartója Péter Gáborral együtt a brit és a cionista kémszolgálat utasítására szervezte meg.
bookz.ru/authors/kristofer-endru/kgb-ist_893/page-44-kgb-ist_893.html
Péter letartóztatésakor egy függöny mögül állítólag Farkas Mihály ugrott elő. "a játszmának vége" mondta. Persze ez a történet Rajk letartóztatásának egyik variációjára hasonlít, amely szerint Kádár éppen sakkozott Rajkkal, amikor csengettek. Ekkor Kádár a nagy sakkozó ezt mondta volna: "Sakk-matt Laci"!
süti beállítások módosítása