HTML

Fényes szellők

Források, újságcikkek a múltból.

Friss topikok

Propaganda osztály

Címkék

1947-es választás (1) Alföldi Népújság (1) alkotmány (1) államosítás (1) állatvédelem (1) Amerikai Egyesült Államok (1) békeharc (1) Békéscsaba (1) beszolgáltatás (1) Bölcske (1) Bor (1) Budapesti Nemzetközi Vásár (1) bűntény (1) csendőrség (1) Dolgozó Ifjúság Szövetsége DISZ (1) egyház (2) egyházellenesség (1) életszínvonal (2) életút (1) értelmiségi (1) film (1) földosztás (1) Földreform (1) Freisiner Tibor (1) Galyatető (1) Gál István (1) Gerő Ernő (1) háborús bűnös (1) halálbüntetés (1) hároméves terv (2) Honorárium (1) Horthy-korszak (1) humor (1) Illés Béla (1) ipari tanuló (1) Írók (1) jazz (1) Josip Broz Tito (1) jutalom (1) Kádár János (1) KALOT (1) karácsony (1) karikatúra (2) Keresztény Női Tábor (1) késés (1) Kisgazdapárt (1) Kiskunfélegyháza (1) kisnyilas (1) Kőbányai Zománcárugyár (1) koldus (1) könyvtár (1) kultúra (1) Kurek József (1) lapbetiltás (1) Losonczy Géza (1) lövöldözés (1) Magyar Dolgozók Pártja (2) Magyar Irodalom (1) Magyar Kommunista Párt (2) munka (1) munkafegyelem (1) munkaidő (1) Munkásőrség (1) munkásosztály (1) munkaszolgálat (1) N (1) népbíróság (1) nyereség-visszatérítés (1) nyilas (2) Nyilaskeresztes Párt (1) öntudat (1) Őszirózsás Forradalom (1) Osztapenko (1) Osztyapenko (1) OTI (1) Pályi Jenő (1) Papp Árpád (1) Parasztszövetség (1) parlamenter (1) Pécs (1) plakát (1) protekció (1) Radnóti Miklós (1) Rajk-per (2) Rajk László (3) Rákosi-per (1) Rákosi Mátyás (3) reakció (1) röplap (1) Slachta Margit (1) Sövényházi-Schön László (1) statárium (1) Steimnzetz (1) Steinmetz Miklós (1) svábok (1) szalámi-taktika (1) Szentandrás (1) szobor (1) Szociáldemokrata Párt (1) szonett (1) Szövetséges Ellenőrző Bizottság (1) Szovjetunió (1) Szovjet irodalom (1) Sztálin (1) Sztójay Döme (1) Tanácsköztársaság (1) termelékenység (2) tömegközlekedés (1) trockista (1) üdülés (1) újévi köszöntő (1) Újságírók (1) ülőhely (1) utcagyerek (1) vasút (1) Vatikán (1) vers (1) zene (1) Címkefelhő

Iratkozz fel!

Olvasóim

Ezek a mai fiatalok...

2013.01.20. 13:13 eszengé

Hányszor hallottuk azt szüleink, nagyszüleink szájából, hogy "ezek a fiatalok", majd hosszas fejcsóválás után tételesen fel is sorolták (sorolják), hogy mi az, ami nem tetszik nekik: a zenék, amiket hallgatunk; a filmek, amiket nézünk; a hajunk, ahogyan hordjuk; a ruhánk, a viselkedésünk, a barátaink. Egyszóval minden. És soha nem felejtették elmondani, hogy "Bezzeg a mi időnkben...". Ezért most nézzük meg, hogy a bezzeg időkben hogyan vélekedtek szüleinkről, nagyszüleinkről az ő szüleik és nagyszüleik. Aztán jóleső érzéssel megállapíthatjuk, hogy a világ mit sem változott. 

Zenei- és kultúrízlés napjainkban

D.H.R.S. (Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvény Serfőzde Rt.) Üzemi Tájékoztató, 1948. október 8.

A mai átlag ifjúság a jazz kétes értékű művészetét vallja magáénak. Hogy műfajilag és a mai ízlést illetően mily torz az ifjúság ízlése, elég, ha az ember elmegy egy komoly hangversenyre és megnézi a hallgatóságot. Látni fogja, hogy 75%-a öregekből és 25%-a fiatalokból áll.

Bach, Csajkovszkij, Schubert, Beethoven, Chopin örökszép melódiáit a ma „modern" fiatalja romantikának nevezi, amely a napi fokozott munka után nem biztosít szórakozást számára.

Ezzel szemben a tánchelyiségek életveszélyesen, roskadásig zsúfoltak a szórakozni vágyó fiataloktól, akik az általuk említett nehéz szellemi és fizikai munka után este héttől, reggel ötig ráncigálják, taszítják, tépik egymást a dzsungelzene őrjítő ütemére, a zene imitáció legnagyobb dicsőségére.

A Chappy-zenekar a '40-es évek elején (forrás: gramophone-anno)

Budapest utcáin ízléses plakátok Bartók, Liszt hangversenyt hirdetnek Jehudi Menuchin [így! - eszengé] felléptével. Az említett ifjúság ajakbiggyesztve, lenézően veszi tudomásul, de rögtön felvillan a szeme, ha megpillantja a Városi Színház hirdetményét a „Sápadt Nagyfőnök", vagy a „Mezítlábas sheriff" című cowboy film előtt Kazal László személyesen döngicsélő ízléstelen dalait. A jó kedély a mennyezetig csap fel, mikor Alfonsó groteszk, félreérthetetlen mozdulatokkal puffogtatja szalonképtelen és nyomdafestéket nem tűrő tréfáit. Ezután már csak „Csepi" [Chappy and His Orchestra - Orlay Jenő együttese - eszengé], vagy a "Tabányi" zenekar [Tabányi Mihály zenekara - eszengé] jöhet, ahol zenészek, de különösen a dobos, az agyrázkódás határáig, habzó szájjal, forgó szemekkel rázza magát a legfrissebb néger zene fennkölt ütemére.

Ezután jön a „Nagy Film", amely lázban hozza az aranyifjakat és a léboló vagányokat egyaránt. A film tárgya mese a Vadnyugat-életről, bank és vonatrablás, verekedés, pisztoly párbaj, csorda rablás, a végén egy kis maszlag, limonádé szerelem a szegény marhahajcsár és Maud gazdag farmer lánya között, happiend és haszon. A filmben koporsókészítő és temetkezési vállalkozó keres. A filmért a filmgyártó és kölcsönző könnyen keres nagy pénzt. A szellemi posványból a mai fiatalságunk szívja a tudást az igazi kultúra megcsúfolására.

Egy pár üzleti érzékkel dúsan megáldott álidegen nevű film és regényíró meggazdagszik az előbb említett közönség „nagyszerű" kritikai érzékéből és a hiszékeny fiatalok filléreiből.

"Gavallér Gyula"

13 komment

Címkék: zene film jazz kultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://uzemihirado.blog.hu/api/trackback/id/tr485028614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2013.01.20. 20:00:28

debizonyám...változott a világ !
MA MÁR VANNAK DIZÁJNER DROGOK IS, MEG KOKAINHOZ IS HOZZÁ LEHET JUTNI ! PSZICHIÁTRIÁRA IS LEHET KERÜLNI TŐLÜK, DE KEVÉS AZ ADDIKTOLÓGUS !
MEG TELE VAGYUNK EDZŐTERMEKKEL MINDEN SARKON, PEDIG SZÍVINFARKTUST, RITMUSZAVART OKOZNAK !
"Rámehet a szívre a rengeteg futás

julien

2013. január 20., vasárnap 14:34

|

Ha ön rengeteget sportol, hosszútávon fut, triatlonozik, ellenőrizze rendszeresen egészségét. Amerikai és brit kutatók ugyanis arra jutottak, az évekig tartó fizikai megterhelés komolyan árthat a szívnek, akár az infarktus kockázatát is növelheti. A rendszeres, átlagos testmozgásról azonban ne mondjunk le, a szívnek és érrendszernek kell a testmozgás.

Nagy megrökönyödést váltott ki a briteknél a BBC műsorvezetőjének, Andrew Marrnak a stroke-ja. Marr ugyanis még csak 53 éves, másrészt edzett hosszútávfutó. A Daily Mail egy kapcsolódó kutatást idézve állítja, a masszív testgyakorlás nem feltétlen tesz jót az egészségnek, egyes emberek szívének kifejezetten árthat (ezt mondjuk az élsportolók sorozatos szívleállásai óta tudjuk).

Az emlegetett kutatás mintáját 1687 ember alkotta, és az eredmények sokkolták a kutatókat. Tíz megvizsgált emberből egynél károsan befolyásolta az aktív testmozgás a vérnyomást, az inzulinszintet és a koleszterinszintet. Az alanyok 7 százalékánál két ilyen mutató is rosszra fordult, ezek a faktorok márpedig szívinfarktust is okozhatnak. Az amerikai Louisianai Állami Egyetem egyik genetikusprofesszora, Claude Bouchard azt ajánlja, hogy rendszeresen sportoló emberek rendszeresen ellenőrizzék a fent említett faktorokat.
155456020
Fotó: Michael Heiman

A kutatás ellentmondásos eredménye abban áll, hogy eddig úgy tudták a tudósok, a rendszeres testmozgás (pl. a futás) jót tesz a szívnek és az érrendszernek. A kemény megterhelés (pl. maratonfutás, triatlonozás) azonban hátányosan érintheti a szívet – erősítette meg az eredményt tavaly a British Journal of Sports Medicine szakfolyóirat is. "Kutatásaink kimutatták, hogy az hosszútávú és ultrafutók 50 százaléka – néhányuk már 43 éve is edzi magát – a szív károsodásának jeleit mutatja" – nyilatkozta Greg White, a liverpooli John Moores Egyetem sporttudományi professzora.

Szerinte jól dokumentált esetei vannak a veterán atléták szívügyi betegségeinek, például a szívritmuszavarnak. White kiemelte, aki lefut élete során pár maratont, annak nem fog károsodni a szíve, ő inkább a kemény edzéseket végrehajtó, sokat futó emberekre célzott. Szerinte a normális testmozgás változatlanul szükséges az egészséghez. A kutatók egybehangzóan állítják, a hangsúly nem azon van, hogy az egészséges életmódból ezentúl kihagyjuk a szívnek és a rák ellen amúgy nélkülözhetetlen sportot, hanem hogy aki nagyüzemben mozog, folyamatosan vizsgáltassa magát, hogy láthassa az esetleges káros tendenciákat, és időben beavatkozhasson.
"

BIZONYÁÁÁÁM.........

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 20:57:31

A ilyen maifiatalozás első nyoma Rómából származik, az i. e. I. századból.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2013.01.20. 21:45:00

ha jobban megkaparjuk pár barlangrajznál is stimmelhet.

hja, a jégkorszak az még jégkorszak volt, nem ilyen latyakos izé.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 21:45:14

@eszengé:

Nem, azt másra mondta, ha jól tudom - a politikusokra.

eszengé · http://kukacossajt.blog.hu 2013.01.20. 21:47:15

@mcs:

Szerintem ez egy örök érvényű dolog. :)

Virt02 2013.01.21. 10:42:10

Nem, már egy mezopotámiai agyagtáblán is van hasonló szöveg a "mai fiatalokról", valahol olvastam...

Mellesleg a rockandroll begyűrűzésével éppen a fent említett Tabányi zenekar már roppant nyálasnak számított, és csak az öregek mentek rá... tíz évvel korábban eszerint még a vaduló fiatalok :)

Egyébként ez olyan mint a tánc. Ma a tangó az öregek tánca, amikor kitalálták akkor rettentően szemérmetlen tánc volt, hiszen a dugást imitálja ugyebár :)

A tangó korában már csak a nénikék táncoltak francia négyest - holott, amikor az jött divatba, akkor az volt a vérforraló tánc, ugyanis abban folyamatos párcsere van, tulajdonképpen minden férfi megölel minden nőt stb... :P

Sir Nyű 2013.01.21. 10:50:19

Tisztára mint egy mai kerületi újság.

Kopola 2013.01.21. 11:27:21

Na jó de ez 1948-ban volt:)) 1951-ben a jazz már az imperializmus szőrős patájának számított a Vadnyugatot felváltotta a traktoroslány teljesítményéről a Termelőszövetkezet nagyszerűségéről és az eredményes békeharcról szóló film. Az öregek, akik 1948-ban még elégedetlenek voltak a fiatalokkal, 1951-ben már kívánták volna vissza a Mezítlábas Sheriff-et.

TH 2013.01.21. 12:17:01

Azért ezt a poszt érdemes elmenteni, és más kommentelők orra alá dörgölni, amikor a kultúra hanyatlásáról, és a fiatalság igénytelenségéről beszél
süti beállítások módosítása