HTML

Fényes szellők

Források, újságcikkek a múltból.

Friss topikok

Propaganda osztály

Címkék

1947-es választás (1) Alföldi Népújság (1) alkotmány (1) államosítás (1) állatvédelem (1) Amerikai Egyesült Államok (1) békeharc (1) Békéscsaba (1) beszolgáltatás (1) Bölcske (1) Bor (1) Budapesti Nemzetközi Vásár (1) bűntény (1) csendőrség (1) Dolgozó Ifjúság Szövetsége DISZ (1) egyház (2) egyházellenesség (1) életszínvonal (2) életút (1) értelmiségi (1) film (1) földosztás (1) Földreform (1) Freisiner Tibor (1) Galyatető (1) Gál István (1) Gerő Ernő (1) háborús bűnös (1) halálbüntetés (1) hároméves terv (2) Honorárium (1) Horthy-korszak (1) humor (1) Illés Béla (1) ipari tanuló (1) Írók (1) jazz (1) Josip Broz Tito (1) jutalom (1) Kádár János (1) KALOT (1) karácsony (1) karikatúra (2) Keresztény Női Tábor (1) késés (1) Kisgazdapárt (1) Kiskunfélegyháza (1) kisnyilas (1) Kőbányai Zománcárugyár (1) koldus (1) könyvtár (1) kultúra (1) Kurek József (1) lapbetiltás (1) Losonczy Géza (1) lövöldözés (1) Magyar Dolgozók Pártja (2) Magyar Irodalom (1) Magyar Kommunista Párt (2) munka (1) munkafegyelem (1) munkaidő (1) Munkásőrség (1) munkásosztály (1) munkaszolgálat (1) N (1) népbíróság (1) nyereség-visszatérítés (1) nyilas (2) Nyilaskeresztes Párt (1) öntudat (1) Őszirózsás Forradalom (1) Osztapenko (1) Osztyapenko (1) OTI (1) Pályi Jenő (1) Papp Árpád (1) Parasztszövetség (1) parlamenter (1) Pécs (1) plakát (1) protekció (1) Radnóti Miklós (1) Rajk-per (2) Rajk László (3) Rákosi-per (1) Rákosi Mátyás (3) reakció (1) röplap (1) Slachta Margit (1) Sövényházi-Schön László (1) statárium (1) Steimnzetz (1) Steinmetz Miklós (1) svábok (1) szalámi-taktika (1) Szentandrás (1) szobor (1) Szociáldemokrata Párt (1) szonett (1) Szövetséges Ellenőrző Bizottság (1) Szovjetunió (1) Szovjet irodalom (1) Sztálin (1) Sztójay Döme (1) Tanácsköztársaság (1) termelékenység (2) tömegközlekedés (1) trockista (1) üdülés (1) újévi köszöntő (1) Újságírók (1) ülőhely (1) utcagyerek (1) vasút (1) Vatikán (1) vers (1) zene (1) Címkefelhő

Iratkozz fel!

Olvasóim

Kolduló gyermekek százai az utcán

2013.01.24. 23:00 eszengé

Egy kis kor- és kórtörténet (ahogy az alábbi cikk alcíme is mondja) Pécsről, az 1947-es évből. A helyszín az Alsóbalokány utca környéke, főszereplői pedig az utcagyerekek. Az évszám és a téma már csak azért is érdekes, mert éppen ebben az évben mutatják be Radványi Géza legendás filmjét, a Valahol Európában-t.

Kolduló gyermekek százai az utcán

Független Néplap, 1947. június 28.

Az utóbbi hónapokban szinte sáskajárás-szerűen, csapatostól lepték el az utcákat a kolduló gyerekek. Az ember lépten-nyomon találkozik toprongyos, mezítlábas gyerkőcökkel. Az utcasarkon, a kapualjakban lesnek egy-egy jólöltözött prédára, kitartóan kísérik a kiszemelt áldozatot és közben csak úgy pereg a nyelvükről a könyörgés áradata. – „Bácsi kérem kérek néhány fillért, édesapám hadifogoly, édesanyám beteg, hét testvérem éhezik stb., stb.”

Szomorú látvány. Sokan megsajnálják őket s néha hullik néhány fillér szurtos tenyerükbe. Egy-egy csendesebb utcában, vagy terek szélén újabb, még az előbbinél is kiábrándítóbb kép kelti fel a járó-kelők figyelmét. Nyolc-tizes csapatokban verődve „pecáznak” s nyerik el egymástól az összekoldult pénzt. Alig hétéves apróságok a lépcsőkön ülve cigarettáznak s úgy fújják a füstöt, mint a nagyok.

Részlet a Valahol Európában című filmből

Elcsípünk egy cirka 10 éves toprongyost a „pecázók” s vallatni kezdjük. A földről pillanatok alatt eltűnik a sok tíz és húsz filléres és szétrebben a gyerekcsapat. Páciensünk bizalmatlan arccal méreget bennünket, nyugtalanul csavargatja a fejét s látszik rajta, hogy a menekülésen töri koponyáját. Társai az utca túlsó oldaláról izgatottan lesik a fejleményeket.

Néhány szem cukrot nyomunk a kezébe, hogy eloszlassuk bizalmatlanságát. Gyanakodva vizsgálja egy ideig, majd egyszerre három szemet a szájába töm.

- Mondd meg szépen, hogy hívnak – kérdezzük tőle.

- Detektívek maguk? – válaszol ő is kérdéssel – Megnyugtatjuk. – No, áruld el a neved. – Hallgat egy pillanatig s utána bizonytalan hangon kivágja. – Keresztes István. Ott lakok az Alsó-Balokány-utcában. – oldódik fel most már a nyelve. – Zsebébe nyúl és megcsörgeti a rézpénzeket.

- Mennyi pénzed van Pista? – érdeklődünk.

- Azt hiszem 3.20, mert az előbb még csak 2.80 volt, de amikor maguk elkaptak, épp akkor nyertem a Jasitól negyvenet. Még tegnapról is jön a rohadt 50 filléremmel.

- Édesapád hol dolgozik? – vallatjuk tovább.

- Nem dógozik, mert fogoly. Anyi meg mosni jár. Nekem is muszáj valami gubát keresni, mert máma nagyon „tré” a helyzet.

- Mennyit keresel egy nap alatt?

- hát mikor, hogy. Nagyon „smucigok a frájerek”, meg sem hallgatják az embert. Azér összegyün naponta egy vagy két forint, meg amit hozzányerek. Tegnapelőtt irtó rossz napom volt. Mindenem elment már a végén, adósságra kellett tovább játszani.

- És mit csinálsz a pénzeddel?

- Ami nem kell bagóra, azt hazaadom. Muszáj valamit hazavinni, mert nagy „zrít” csap az „asszony”, ha sovány vagyok.

- Miféle „asszony” és mi az, hogy sovány?

- Hát az Anyi. A „sovány” meg az, ha nincs az embernek egy vasa sem.

Az utca túlsó széléről lassan visszasompolyognak a banda többi tagjai is. – Mi van Dagadt, – kiállt oda az egyik páciensünknek. Pista dühösen legyint, hogy hallgasson. De az elszalad vagy húszlépésre s onnan kiabál nekünk. Nem kell hinni neki, mert mindig falaz. A faterja tegnap is jó kiverte, mert cigarettát csórt.

Pista mint a villám iramodik utána, s csak úgy csattog mezítelen talpa az aszfalton.

Kommentárt nem fűzünk a szomorú jelenséghez, hanem az illetékes hatóságokra bízzuk a megfelelő orvoslást.

K. Gy.

Szólj hozzá!

Címkék: koldus utcagyerek Pécs

A bejegyzés trackback címe:

https://uzemihirado.blog.hu/api/trackback/id/tr675042211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása