HTML

Fényes szellők

Források, újságcikkek a múltból.

Friss topikok

Propaganda osztály

Címkék

1947-es választás (1) Alföldi Népújság (1) alkotmány (1) államosítás (1) állatvédelem (1) Amerikai Egyesült Államok (1) békeharc (1) Békéscsaba (1) beszolgáltatás (1) Bölcske (1) Bor (1) Budapesti Nemzetközi Vásár (1) bűntény (1) csendőrség (1) Dolgozó Ifjúság Szövetsége DISZ (1) egyház (2) egyházellenesség (1) életszínvonal (2) életút (1) értelmiségi (1) film (1) földosztás (1) Földreform (1) Freisiner Tibor (1) Galyatető (1) Gál István (1) Gerő Ernő (1) háborús bűnös (1) halálbüntetés (1) hároméves terv (2) Honorárium (1) Horthy-korszak (1) humor (1) Illés Béla (1) ipari tanuló (1) Írók (1) jazz (1) Josip Broz Tito (1) jutalom (1) Kádár János (1) KALOT (1) karácsony (1) karikatúra (2) Keresztény Női Tábor (1) késés (1) Kisgazdapárt (1) Kiskunfélegyháza (1) kisnyilas (1) Kőbányai Zománcárugyár (1) koldus (1) könyvtár (1) kultúra (1) Kurek József (1) lapbetiltás (1) Losonczy Géza (1) lövöldözés (1) Magyar Dolgozók Pártja (2) Magyar Irodalom (1) Magyar Kommunista Párt (2) munka (1) munkafegyelem (1) munkaidő (1) Munkásőrség (1) munkásosztály (1) munkaszolgálat (1) N (1) népbíróság (1) nyereség-visszatérítés (1) nyilas (2) Nyilaskeresztes Párt (1) öntudat (1) Őszirózsás Forradalom (1) Osztapenko (1) Osztyapenko (1) OTI (1) Pályi Jenő (1) Papp Árpád (1) Parasztszövetség (1) parlamenter (1) Pécs (1) plakát (1) protekció (1) Radnóti Miklós (1) Rajk-per (2) Rajk László (3) Rákosi-per (1) Rákosi Mátyás (3) reakció (1) röplap (1) Slachta Margit (1) Sövényházi-Schön László (1) statárium (1) Steimnzetz (1) Steinmetz Miklós (1) svábok (1) szalámi-taktika (1) Szentandrás (1) szobor (1) Szociáldemokrata Párt (1) szonett (1) Szövetséges Ellenőrző Bizottság (1) Szovjetunió (1) Szovjet irodalom (1) Sztálin (1) Sztójay Döme (1) Tanácsköztársaság (1) termelékenység (2) tömegközlekedés (1) trockista (1) üdülés (1) újévi köszöntő (1) Újságírók (1) ülőhely (1) utcagyerek (1) vasút (1) Vatikán (1) vers (1) zene (1) Címkefelhő

Iratkozz fel!

Olvasóim

Szovjetunió a Budapesti Nemzetközi Vásáron

2013.01.03. 10:31 eszengé

Lampart Üzemi Híradó, 1949. szeptember 29.

Dolgozó népünk a reakció 25 éves uralma alatt légmentesen el volt zárva a munkások és parasztok hatalmas szocialista országától, a Szovjetuniótól. De nemcsak elzárva voltunk, a Horthy-propaganda mindent elkövetett, sajtón, könyveken, rádión keresztül, hogy a Szovjetuniót hazug színben tüntesse fel. Nem csoda, hogy a magyar nép legnagyobb része úgy ismerte a Szovjetuniót, mint a világ legelmaradottabb országát, ahol nyomor és éhínség uralkodik.

És milyen is volt az élet a valóságban ugyanekkor? A szovjet nép Lenin útmutatását követve, Sztálin vezetésével nekilátott, hogy a cári Oroszország elmaradottságából új, szocialista hazát építsen magának. A sztálini ötéves tervek egy új, eddig még nem látott fejlődést jelentettek. Az elmaradott országot villamosították, a semmiből új, hatalmas nehézipart teremtettek. És mindezt a szovjet nép akaratereje és hite teremtette meg!
Mikor, mint hadifoglyok, az Ural egyik hatalmas ipartelepén dolgoztunk, láttuk csak saját szemünkkel az új csodát: hogyan épít, hogyan dolgozik a szovjet ember. A nyersanyagokban gazdag Ural-hegység puszta vidékein, a szovjet nép megfeszített munkája nyomán, gombamódra nőttek ki a földből a vas- és acélkombinátok, a traktor- és gépgyárak, és mellettük a dolgozók minden kényelemmel felszerelt lakóházai. A szovjet nép tudta, hogy áldozatos munkával teremthet magának jobb, szebb és szabadabb életet.

fortepan_16534.jpg

Budapest, BNV, Farkas Mihály vezérezredes és Kádár János
forrás: fortepan.hu

És most, a Hitler-fasizmust diadalmas leverő Szovjetunió elküldte a baráti Magyar Népköztársaságba a szovjet ipar eredményeit. A Nemzetközi Vásár hatalmas szovjet csarnokában a magyar dolgozók láthatják a lenyűgöző gépeket, láthatják, hogy a Szovjetunió nemcsak utolérte, de felül is múlta az oly sokáig csodált és utolérhetetlennek tartott nyugati technikát.

Midőn a szovjet kiállítást végignézzük, nem mehetünk el szó nélkül a könnyűipari cikkek mellett sem. Mikor a szovjet ember egyik kezével harcolt, a másikkal dolgozott, nem gondolt arra, hogy jobb volna inkább több ruhát, cipőt, személyautót és egyéb, az életet kényelmesebbé tevő cikket gyártani. A szovjet nép Sztálint követte, tudta, hogy előbb a nehézipart kell – ha rongyosan és fázva is – felépítenie. A szovjet nép hitt és rendíthetetlenül akart. Felépült a világ leghatalmasabb nehézipara! Most már hozzáláthattak a könnyűipar fejlesztéséhez is. Eredményeiket a vásárban csodálhatjuk meg. Ragyogó személyautók, elsőrendű szövetek, selymek, finom bőráruk és felsorolhatatlan sora különböző ipari termékeknek ejtik ámulatba a látogatót.

Ezek a hatalmas eredmények új bizalommal és erővel kell eltöltsenek bennünket, magyar dolgozókat: Íme egy szabad, kizsákmányolástól mentes nép eredményei, olyan népé, mely tudja, hogy magának dolgozik, olyan népé, mely utat mutat az egész világ dolgozóinak a szabadság és az igazi emberi élet felé!

1949. szeptember 24.
Virág László

komment

Címkék: Szovjetunió Budapesti Nemzetközi Vásár

A bejegyzés trackback címe:

https://uzemihirado.blog.hu/api/trackback/id/tr824993756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Pármezán 2017.12.28. 19:50:02

...2013. május 13. 08:39
Google tags: ( címkék )
a náprádfai menyasszony,
a náprádfai lakodalom.
Illetve még:
"Jól járt, mint a dobri lány!"
-------------------------------------
Google tags: ( címkék )
a náprádfai menyasszony,
a náprádfai lakodalom.
Illetve még:
"Jól járt, mint a dobri lány!"
------------------------------------
Google tags: ( címkék )
a náprádfai menyasszony,
a náprádfai lakodalom.
Illetve még:
"Jól járt, mint a dobri lány!"
----------------------------------
Google tags: ( címkék )
a náprádfai menyasszony,
a náprádfai lakodalom.
Illetve még:
"Jól járt, mint a dobri lány!"

Don Pármezán 2017.12.28. 19:50:41

Itt olvasható a "náprádfai menyasszony esete" a Zalai Hírlapban, idehoztam és bedobom akkor. A hsz. 2. fele arról szól. Megtörtént!

"zalai népi krónikás (lehetsz akár te is!) | 2012 05 26 | 17:37
Nos hát akkor.
Nem tudom, egyes fontoskodó egyének később törlik-é (elmentett írásból vágom be ide azért, naná, hogy nem ide fogalmazom csupán, hogy a "kedvenc moderátorom" megint azon élvezkedjen, hogy eltünteti - csak azért, mert én írtam, avagy a jó ég tudja miféle okot kreálva az őrmesteri babérjaihoz.

A dobri lány, aki "jól járt". Avagy: "Jól járt, mint a dobri lány!"
(Zalai, e vidéki szólás, állítólag valós alapja van.)

A múlt század elején lehetett tán, még úgy a Nagy-Magyarország idején(?).
Ha jól emléxem(?) úgy mesélték, a Csáktornyai búcsúról tartott hazafelé (akkoriban eljártak innen oda, odáig is a "népek") az a dobri illetőségű és kissé tán gyengébb szellemi képességű fiatal, amolyan eladókorban viruló leányzó.
Ahogy gyalogolt hazafelé, az út szélén megpillantott egy fejszét a fűben.
Nagy örömét nem leplezve megszólalt magában, de hangosan ám!
"Na, én aztán jól jártam! Búcsún is voltam, (ott) meg is ..sztak engemet és még fejszét is találtam!" (Elnézést, de pont így, vulgáris szóval illette az örömszerzése dolgát.) :)
Mire az útszéli árok után közvetlen húzódó kukoricás takarásából kiszólt egy erélyes férfi hang erre (aki ugye a jelek szerint éppen a nagy-dolgát végezte, azért bújt be oda és nem ugorhatott elő...): Az lehet, hogy neked jó napod volt és az sem érdekel különösebben, ha meg is ..sztak, de a fejszémet azt otthagyod! Megértetted!?
A jól-járt dobri lány valószínű iszkolt gyorsan fejsze nélkül és leégve - már amennyire egy ilyen kukább lány tud szégyenkezni egyáltalán.
Ennyi volna ez, az egyik történet.

A másik, az a náprádfai. A menyasszony, a lakodalom története.
Megtörtént, ez sokkal biztosabb, mert a nyolcvanas években lehetett, úgy emléxem.
Mivel élnek - és virulnak(?) - a történet szereplői, minden valószínűséggel, itt óvatosabban lehet a történetet úgymond tálalni. (Kinek hiányzik egy esetleges "pör" ugye.)

Náprádfa Gutorfölde egyik falurésze ősi neve. Ott esett meg, hogy egy esküvő és lakodalom során hatalmas és pikáns botrány kerekedett. (Bár szerintem ilyesmi nem is egyedi eset lehet, hiszen az élet gyakran írhat hasonlót! Nem akarok itt felszarvazott ismerősökről regélni, csak ezt a történetet próbálom betűkbe önteni ide.)
Szóval állt a bál, a lakodalmi hangos dínomdánom, amikor - állítólag - a menyasszony, aki már ifjú asszony volt ugye akkorra, szóval kilopózott az igazi szeretőjéhez a sötétbe. Mert ugye ezexerint nem ahho' ment hozzája. Szóval forró ölelkezés aztán még forróbb azonnali szexuális aktus következett valahol kint(?), ahol mások nem láthatják. (Gondolták ők, de az is lehet, nem is sokat tettek a rejtőzködés érdekében?)
Na de - állítólag - utánuk lopózott(?) vagy hogyan volt - a vőlegény valamelyik hozzátartozója (testvére?) és naná, hogy meglátta az "igazi nászéjszaka" heves eseményét.
Nem tudta visszatartani az amúgy bizalmasnak számító infóját, berohant és hívta a többieket, vagy hogyan volt pontosan? Nem tudom, de általa aztán összeugrott alaposan a két (menyasszony és vőlegény rokoni-baráti vendégek) vendég-tábor és nem tudom, hogy volt-é tortadobálás, de állítólag hatalmas "cirkusz", veszekedés, verekedés(?), minden amit el tudtok képzelni. Éppen, mint egy filmen. :D
Igazi "paraszt-dekameron", már elnézést kérek minden egykori résztvevő illetékestől. A paraszt itt nem pejoratív jelzőnek szánva! Vidéki pajzán balhés történet.
Ez volt valahogy így, ha nem is tudom pontosan. Nekem is csak elmesélték, lassan harminc(?) éve is már.
Úgy tudom azonnali válás lett és a hölgy talán azzal kötötte össze a sorsát akivel a 'valódi nászéjszakát' - félrebújtan, ám nem elég titkon - megejtették anno ott és akkor.
Bizonyára bőven akad(na) hitelesebb "kútfő" ezt elmondani, csak hát nem akaródzik ugye. Egy falubelinek sokkal kényesebb erről megnyílni, bizonyára. Pedig de pletyka főtéma volt ez anno! ;D
Tulajdonképpen lehet ilyen története akár minden megyének is, esetleg környéknek. :)
Kérem, aki hitelesebben tudja, nem szégyellem és nem sért meg vele, javítson ki, írja meg ő. De csak az igazat, ennyit kérnék.

Végül kívánom minden olvasó(m)nak: Járjanak jól önök is! ;)
(Tanulságok: Ha elbújsz kakálni, vidd a fejszédet is magaddal a lábad mellé tedd le. Aki pedig hangosan örül, azt még a kukoricás is meghallhatja. Vagy mint a másik esetben, meg is látják. :)
Ha pedig nem tudod visszafogni magad és a kiszemelt partner sem a nagy love hevében, akkor sem mindegy, hogy hol és mikor teszed meg azt. Nagyon nem mindegy. - Ha csak nem filmeznek éppen és gázsit is ígértek...) ;-)
"
süti beállítások módosítása