HTML

Fényes szellők

Források, újságcikkek a múltból.

Friss topikok

Propaganda osztály

Címkék

1947-es választás (1) Alföldi Népújság (1) alkotmány (1) államosítás (1) állatvédelem (1) Amerikai Egyesült Államok (1) békeharc (1) Békéscsaba (1) beszolgáltatás (1) Bölcske (1) Bor (1) Budapesti Nemzetközi Vásár (1) bűntény (1) csendőrség (1) Dolgozó Ifjúság Szövetsége DISZ (1) egyház (2) egyházellenesség (1) életszínvonal (2) életút (1) értelmiségi (1) film (1) földosztás (1) Földreform (1) Freisiner Tibor (1) Galyatető (1) Gál István (1) Gerő Ernő (1) háborús bűnös (1) halálbüntetés (1) hároméves terv (2) Honorárium (1) Horthy-korszak (1) humor (1) Illés Béla (1) ipari tanuló (1) Írók (1) jazz (1) Josip Broz Tito (1) jutalom (1) Kádár János (1) KALOT (1) karácsony (1) karikatúra (2) Keresztény Női Tábor (1) késés (1) Kisgazdapárt (1) Kiskunfélegyháza (1) kisnyilas (1) Kőbányai Zománcárugyár (1) koldus (1) könyvtár (1) kultúra (1) Kurek József (1) lapbetiltás (1) Losonczy Géza (1) lövöldözés (1) Magyar Dolgozók Pártja (2) Magyar Irodalom (1) Magyar Kommunista Párt (2) munka (1) munkafegyelem (1) munkaidő (1) Munkásőrség (1) munkásosztály (1) munkaszolgálat (1) N (1) népbíróság (1) nyereség-visszatérítés (1) nyilas (2) Nyilaskeresztes Párt (1) öntudat (1) Őszirózsás Forradalom (1) Osztapenko (1) Osztyapenko (1) OTI (1) Pályi Jenő (1) Papp Árpád (1) Parasztszövetség (1) parlamenter (1) Pécs (1) plakát (1) protekció (1) Radnóti Miklós (1) Rajk-per (2) Rajk László (3) Rákosi-per (1) Rákosi Mátyás (3) reakció (1) röplap (1) Slachta Margit (1) Sövényházi-Schön László (1) statárium (1) Steimnzetz (1) Steinmetz Miklós (1) svábok (1) szalámi-taktika (1) Szentandrás (1) szobor (1) Szociáldemokrata Párt (1) szonett (1) Szövetséges Ellenőrző Bizottság (1) Szovjetunió (1) Szovjet irodalom (1) Sztálin (1) Sztójay Döme (1) Tanácsköztársaság (1) termelékenység (2) tömegközlekedés (1) trockista (1) üdülés (1) újévi köszöntő (1) Újságírók (1) ülőhely (1) utcagyerek (1) vasút (1) Vatikán (1) vers (1) zene (1) Címkefelhő

Iratkozz fel!

Olvasóim

A nép hálája Rákosi elvtársat illeti

2013.01.28. 13:18 eszengé

A mai bejegyzésben nem egy, hanem több kis írást találhattok. Bár a múltkorjában már volt egy írás a Rajk-perről, de úgy gondolom, hogy nem árt még egy kicsit elidőzni itt. Már csak azért sem, mert ez volt az első igazán jelentős per, amikor egy magas pozícióban lévő kommunistát, természetesen koholt vádak alapján, bíróság elé állítanak és kivégeznek. 

Ami az alábbi kis írásokban az érdekes, hogyan is lett az egykori hőn szeretett és tisztelt, a spanyol polgárháborút is megjárt, elsővonalbéli kommunistából a nép ellensége, minden gyűlölet tárgya. És természetesen az is kiderül, hogy a hála Rákosi Mátyást illeti, aki leleplezte az árulókat. 

És hát ebben a perben is látszik az élet furcsa fintora: az az ember, aki létrehozta az ÁVÓ-t, hogy a fasiszta és reakciós csoportokat üldözze, végül maga is áldozata lett az üldözésnek. 

Vesszenek az árulók!

Éljen a Párt!

Szalagcím a Ganz Dolgozók Lapja 1949. június 25. számában

Mikor még minden rendben volt. Felvonulók 1947. május elsején Rákosi Mátyás, Szakasits Árpád, Rajk László és Révai József arcképeivel
(forrás: Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára)

 *

A Vagóngyári aktíva a legszigorúbb megtorlást követelte Rajk áruló bandájával szemben

Ganz Dolgozók Lapja, 1949. június 25.

 A Magyar Dolgozók Pártja Vagóngyári Szervezete aktívaülést tartott, melyen megbélyegezték a trockista imperialista árulókat és kíméletlen megtorlást követeltek velük szemben.

Az aktívaértekezlet a vagóngyári dolgozók háláját fejezte ki a Központi Vezetőségnek és Rákosi Mátyás elvtársnak, hogy leleplezték az árulókat és ezzel megóvták Pártunkat és népünket.

*

Tiltakozó gyűlés a Számlálógyárban 

Ganz Dolgozók Lapja, 1949. június 25.

Száz és száz számlálógyári dolgozó keze szorul ökölbe a leggyalázatosabb hazaárulási terv hírére, amit Rajk és társai akartak a dolgozó magyar nép ellen elkövetni. Az ellen a nép ellen, amely alig 4 esztendeje, hogy megszabadult az egész magyar népet fulladással fenyegető bilincsektől. És most, hogy a magyar nép elnyerte évszázadok óta óhajtott szabadságát és nekiállt megfeszített erővel felépíteni az imperialisták háborúja által rombadöntött országot, most, amikor a magyar dolgozó nép a választások alkalmával teljes diadalt aratott, akkor akarta néhány hitvány áruló kiszolgáltatni a magyar népet egy újabb elnyomatásnak, egy újabb bilincset jelentő rabságnak. De száz és száz számlálógyári dolgozó keze kulcsolódik egybe, hogy szorosabbá tegye sorait és szilárdan álljon ellen minden olyan törekvésnek, amely a dolgozók egységének megbontására irányul. A Számlálógyár dolgozói megelégedéssel látják azt, hogy Pártunk élén Rákosi Mátyás elvtárssal éberen őrködik a magyar nép felett és a következő táviratot küldték Rákosi elvtársnak:

Rákosi Mátyás elvtársnak, Bpest

V., Akadémia-utca. 17.

A Ganz Számlálógyár dolgozói mélységes felháborodással elítélik Rajk és bandája aljas kémcsoportját, akik népünk szívébe kést akartak döfni. Csodálkozással adózunk pártunknak, s annak szeretett vezérének, Rákosi elvtársnak, aki leleplezte ezt az aljas trockista bandát.

Ígéretet teszünk Rákosi elvtársnak, hogy gyárunk dolgozói még szorosabbra zárkóznak Pártunk mögé és éberen őrködnek annak tisztasága felett. Harcos kommunista üdvözletünket küldjük Rákosi elvtársnak.

Ganz Számlálógyár összdolgozói

2 komment

Címkék: Rajk László Rákosi Mátyás Rajk-per

A bejegyzés trackback címe:

https://uzemihirado.blog.hu/api/trackback/id/tr1005048609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 10:37:45

A SZU-ban az ilyen pereken az ügyvéd ilyeneket mondogatott "engem kötelez a törvény, hogy ügyvédként kiálljak a vádlott mellett és igyekezzem enyhítő körülményelet találni, de mint szovjet állampolgár és mint kommununista a lelkiismeretem lázadozik, hányingerem van e mocskos népellenség árulása miatt, amire nincs mentség és enyhítő körülmény, így kérem a bíróságot, hogy szabja ki rá a lehető legkeményebb büntetést!".

eszengé · http://kukacossajt.blog.hu 2013.01.30. 22:44:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ó, hát ehhez nem kellett olyan messzire menni, ez nálunk is jellemző volt. Azt hiszem, ez olyan rendszerspecifikus dolog lehet.
süti beállítások módosítása