HTML

Fényes szellők

Források, újságcikkek a múltból.

Friss topikok

Propaganda osztály

Címkék

1947-es választás (1) Alföldi Népújság (1) alkotmány (1) államosítás (1) állatvédelem (1) Amerikai Egyesült Államok (1) békeharc (1) Békéscsaba (1) beszolgáltatás (1) Bölcske (1) Bor (1) Budapesti Nemzetközi Vásár (1) bűntény (1) csendőrség (1) Dolgozó Ifjúság Szövetsége DISZ (1) egyház (2) egyházellenesség (1) életszínvonal (2) életút (1) értelmiségi (1) film (1) földosztás (1) Földreform (1) Freisiner Tibor (1) Galyatető (1) Gál István (1) Gerő Ernő (1) háborús bűnös (1) halálbüntetés (1) hároméves terv (2) Honorárium (1) Horthy-korszak (1) humor (1) Illés Béla (1) ipari tanuló (1) Írók (1) jazz (1) Josip Broz Tito (1) jutalom (1) Kádár János (1) KALOT (1) karácsony (1) karikatúra (2) Keresztény Női Tábor (1) késés (1) Kisgazdapárt (1) Kiskunfélegyháza (1) kisnyilas (1) Kőbányai Zománcárugyár (1) koldus (1) könyvtár (1) kultúra (1) Kurek József (1) lapbetiltás (1) Losonczy Géza (1) lövöldözés (1) Magyar Dolgozók Pártja (2) Magyar Irodalom (1) Magyar Kommunista Párt (2) munka (1) munkafegyelem (1) munkaidő (1) Munkásőrség (1) munkásosztály (1) munkaszolgálat (1) N (1) népbíróság (1) nyereség-visszatérítés (1) nyilas (2) Nyilaskeresztes Párt (1) öntudat (1) Őszirózsás Forradalom (1) Osztapenko (1) Osztyapenko (1) OTI (1) Pályi Jenő (1) Papp Árpád (1) Parasztszövetség (1) parlamenter (1) Pécs (1) plakát (1) protekció (1) Radnóti Miklós (1) Rajk-per (2) Rajk László (3) Rákosi-per (1) Rákosi Mátyás (3) reakció (1) röplap (1) Slachta Margit (1) Sövényházi-Schön László (1) statárium (1) Steimnzetz (1) Steinmetz Miklós (1) svábok (1) szalámi-taktika (1) Szentandrás (1) szobor (1) Szociáldemokrata Párt (1) szonett (1) Szövetséges Ellenőrző Bizottság (1) Szovjetunió (1) Szovjet irodalom (1) Sztálin (1) Sztójay Döme (1) Tanácsköztársaság (1) termelékenység (2) tömegközlekedés (1) trockista (1) üdülés (1) újévi köszöntő (1) Újságírók (1) ülőhely (1) utcagyerek (1) vasút (1) Vatikán (1) vers (1) zene (1) Címkefelhő

Iratkozz fel!

Olvasóim

Lövöldözés az országúton

2013.01.18. 23:08 eszengé

 

Egy szétlőtt tehergépkocsi érkezik a kiskunfélegyházi szanatórium elé. A kocsi körül összegyűlt emberek izgatottan találgatják, hogy vajon mi történhetett azon a reggel az országúton? 

Különös géppisztolysorozat az országúton

Izgalmas részletek a szerencsétlenségről

Félegyházi Kisgazda, 1947. február 23.

Kedden délben a Magyar Állami Gépgyár F. 0663 rendszámú teherautója futott be Kecskemét irányából Félegyházára és a Szemeráth szanatórium elé kanyarodott. A teherautó vezetőfülkéjéből egy sofőr és egy MÁV főtiszt ugrottak le és sietve igyekeztek egy elaléltnak látszó embert a szanatóriumba bevinni. Ekkorra már nagyobb tömeg vette körül a teherautót és segített az áldozat bevivésénél. Az autó golyóktól átlyukasztott karosszérián, betört üvegén és szétlőtt gumijain rögtön látni lehetett, hogy útközben lövések érték.  A rendelőben azonnal megállapították, hogy az áldozat Miskolczi János rákoscsabai lakos már halott a golyó amely hátulról eltalálta, szívét fúrta át és elölről távozva a mellkasából áttörte az ablaküveget. Bármilyen gyorsan is állott rendelkezésre az orvosi segítség, már nem lehetett megmenteni az életnek.

Lövések az országúton

Ezután a gépkocsi vezetője Hobor József budapesti lakos és utasa Pernyész József kecskeméti lakos a rendőrségre siettek, ahol jelentést tettek az ügyről és a rendőrség vezetője azonnal intézkedett, hogy a tetteseket elfogják.

A gépkocsi vezetője előadta, hogy Kecskemétről Félegyháza felé haladva városunktól körülbelül 12 km-re ropogásra lettek mindhárman figyelmesek, de nem gondolták, hogy fegyver dörejtől van szó, hanem azt hitték, hogy a kipufogó csőben van valamilyen dugulás és az ad ilyen hangot. Tovább haladtak ugyan azzal a sebességgel és egyszerre arra lettek figyelmesek, hogy újabb ropogás szerű valamit hallanak és a középen ülő Miskolczi János, aki a teherautó kocsikisérője volt, egyszerre csak elsáppad és feje féloldalra billent. Az autó vezetője ekkor azonnal lefékezett és ekkor látta meg, hogy mellette egy külföldi déli ország jelzésével ellátott gépkocsi robog el. Begyújtotta motorját és üldözőbe akarta venni az autót, hogy felelősségre vonhassa őket, azonban ezt nem tudta megcsinálni, mert az egyik oldalon mindkét gumija találatot kapott. Az autó rendszámát azonban sikerült feljegyezniök és igyekeztek minél előbb Félegyházára jutni, hogy Miskolczin, aki halálos lövést kapott segíthessenek és megtehessék jelentésüket a rendőrségen.

A jelentés után a rendőrség vezetője azonnal intézkedett és intézkedése nyomán a szegedi rendőrfőkapitányságnak sikerült feltartóztatnia az idegen rendszámú autót, amelyben Kiss Boldizsár jugoszláv állampolgár és Markovics Radivoj jugoszláv katona ültek.

Vallanak az autó utasai

Az elfogott autó utasait a szegedi kapitányság Kiskunfélegyházára kísérte, ahol aztán kiderültek az ügy részletei.

A jugoszláv gépkocsi futárpostát is vitt és a havas országúton nem tudta megelőzni a magyar teherautót, mert az úgylátszik nem hallotta jelzőkürtjét. Erre Markovics Radivoj géppisztolyával sorozatot lőtt a levegőbe, majd amikor erre sem figyeltek fel az előtte haladók, újabb sorozatot adott le, amelynek lövedékei elcsúsztak és a gépkocsi vezetőfülkéjét fúrták át, halálát okozva Miskolczi Jánosnak.

Az ügy kivizsgálására a Belügyminisztériumból egy magasrangú rendőrtisztet rendeletek ki és megjelent a jugoszláv követség egyik tisztviselője is, hogy a jugoszláv katona szerencsétlenséggé vált elhamarkodottságáért a szokásos lépéseket megtegye.

Kiss Boldizsár és Markovics Radivoj kihallgatása a kiskunfélegyházi rendőrségen megtörtént és kihallgatásuk után a kecskeméti ügyészségre kísérték át őket. 

19 komment

Címkék: bűntény lövöldözés Kiskunfélegyháza

A bejegyzés trackback címe:

https://uzemihirado.blog.hu/api/trackback/id/tr65026408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clv192 2013.01.19. 11:42:58

Ezért oszt kár vót...
Ezt utálom a legjobban, hogy a lényeg lemarad. Ha nincs róla infó, akkor meg mi a ráknak kellett billentyűzetet ragadni???

eszengé · http://kukacossajt.blog.hu 2013.01.19. 12:26:04

@greycup: @clv192:

A lényeg itt számomra maga az eset volt, a lövöldözés, és hogy miért is lőtt a jugoszláv katona. Nem szeretek találgatni, de végiggondolva a vége annyi lehetett, hogy, mivel jugoszláv állampolgárokról volt szó, kiadták őket Jugoszláviának és ott döntöttek felőlük. De ez csak egy tipp.

Bicepsz Elek77 2013.01.19. 13:38:14

Azert kivancsi vagyok mi vokt az igazsag!!

NIKI LAURA 2013.01.19. 14:02:33

Sok büncselekményt követtek el Kecskemét környékén az orosz kiskatonák is.
Loptak,nőket erőszakoltak,balesetet okoztak.
Apám mesélte,hogy egy kiskatonát ott a helyszinen fejbelőtt a parancsnoka,mikor megfogták!

Kilgore Trout 2013.01.19. 14:03:29

Ilyen ma is simán előfordulhat, ha fekete audi, bmw vagy merci jön mögötted, és nem tudsz elég gyorsan lehúzódni. :)

NIKI LAURA 2013.01.19. 14:48:50

@eszengé: Arra emlékszem,hogy sok baleset volt,amiben orosz-magyar gk(tgk) volt a részvevő.
Ilyenkor egy vegyes bizottság volt ők vizsgálták a baleseteket.
Érdekes volt a kárrendezés is,hisz akkor még nem voltak biztositók..
Az orosz kiskatonáknak nem volt semmijük,akkor még nem léteztek(állitólag most sincs Russzkiban)jogok,szinte nem is tartották őket nyilván.
Ritkán kaptak kimenőt,és az egyik kis kölök erőszakoskodott egy magyar lánnyal.
Ez a "csalánosi"erdőben volt.Magyar rendőr nem in tézkedhetett,csak az orosz parancsnok.
Ő meg egyszerűen fejbelötte a kölköt,majd feldobták egy teherautóra.
A szülei kaphattak valami"harcban elesett"szöveget,a testet meg elásták a laktanyában.
A máig üres kecskeméti Orosz laktanyák sok emberi maradványt őrizhetnek a mai napig.Akkoriban igy működtek a dolgok Ivánéknál,az emberi élet nem sokat ér.(t)

Rontó Rostás Gyuszi, a pettyáni betyár 2013.01.19. 15:09:39

1946. június 17-én az Oktogonnál volt lövöldözés. Egy fickó a háztetőkről tüzelt, egy asszonyt és két szovjet katonát lőtt agyon. Az esetről ennyi tudok, illetve a katonák temetéséről van egy kép fenn a hálón.

Nem tudnátok esetleg többet kinyomozni az ügyről?

bioLarzen 2013.01.19. 15:34:24

@clv192: Tulajdonképpen milyen lényegre gondolsz? Kiderült, hogy ki volt, kiderült, hogy miért...

A büntetés nem - de, mivel egykorú cikkről van szó, a jövőbelátást csak ne kérd számon rajtuk...

bio

Quattroman 2013.01.19. 17:56:14

@NIKI LAURA:

ilyen megtörtént Szentendrén is a hetvenes években.
ott is az orosz tiszt ítélkezett helyben...

eszengé · http://kukacossajt.blog.hu 2013.01.19. 18:10:33

@Rontó Rostás Gyuszi, a pettyáni betyár: Rendben, írok majd erről. Nem ígérem holnapra, de a közeljövőben meglesz.

Orantagantagenchua 2013.01.19. 19:14:53

@eszengé: @Rontó Rostás Gyuszi, a pettyáni betyár: Azt hiszem ez az epizód van megörökítve Kondor VIlmos Budapest Romokban című regényében. Nagyon ott sincsenek kibontva az események, de úgy emlékszem ezzel kezdődik a könyv.

clv192 2013.01.21. 07:31:23

@bioLarzen: Nem a jövőbelátást kértem számon, hanem azt, hogy így olyan kurtán-furcsán lett vége az egésznek. Ha annyi a vége, hogy sajnos a végkifejletről nem sikerült információt fellelni, már teljesen OK.

bioLarzen 2013.01.21. 13:00:22

@clv192: Hát, mivel egyidejű cikkről van szó - ráadásul olyan időkből, amikor az oknyomozó riport műfaja még nem igazán létezett itthon - ráadásul egy baráti ország "elkövetőiről" van szó, sajna nem nagyon lehetett valószínűleg szó ennél bővebb kifejtésről. Őszintén megmondva, én azon is csodálkozom, hogy engedték a lapot bármit is írni az afférról...

bio

eszengé · http://kukacossajt.blog.hu 2013.01.21. 21:12:59

@bioLarzen:
Bármilyen hihetetlen, nem volt 1945 és 1948 között előzetes cenzúra. Azaz volt rá lehetőség, de nem alkalmazták igazából. Lapokat betiltottak, de utólag, ha veszélyeztette az ország külpolitikáját, vagy belpolitikailag veszélyes volt. A cikk ellen azonban nem indítottak eljárást. Azonban Jugoszláviával ekkor még nem volt diplomáciai kapcsolat.

bioLarzen 2013.01.22. 00:46:11

@eszengé: Én voltam a hülye. Valamiért úgy emlékeztem, hogy a cikk 1957-ből való. Nem tudom, miért.

bio

eszengé · http://kukacossajt.blog.hu 2013.01.22. 08:04:54

@bioLarzen:

Ja. Nem baj, azért nem volt felesleges, amit leírtam. :)
süti beállítások módosítása